Together4life

Education for Life

Education-for-life-white

part of the 44 orphans

Een gedeelte van de 44 wezen.

Huidig wezenproject

In 2015 is een nieuw project gestart. 44 wezen worden financieel gesteund. Ze zitten op een soort kostschool, en in de vakanties zijn ze bij gemeenteleden in Kisii.

Het is geen goedkope zorg, maar wel een waarbij de wezen in goede handen zijn. Jared heeft het volste vertrouwen in deze school, en bij het bezoek aan Kenia eind 2015 konden Tonnis en Harmke de voorzitter en hoofdonderwijzer van de school ontmoeten. We kregen de indruk dat het betrouwbare mensen zijn met hart voor de kinderen. Helaas konden we de kinderen niet ontmoeten, omdat die net een soort zomerkamp (met onderwijs) hadden in de buurt van Mombassa, niet naast de deur.

De zorg voor wezen is een van de speerpunten (van onze stichting en van de KIPRC). Er zijn veel weeskinderen, o.a. door stammenstrijd en door HIV/AIDS. Vaak worden kinderen in de familiekring opgenomen, maar ook vaak worden ze aan hun lot overgelaten of gaan ze naar weeshuizen. Veel kinderen komen op straat terecht en moet

Een gedeelte van de wezen die de lunch nuttigen bij de school.

Een gedeelte van de wezen die de lunch nuttigen bij de school.

en daar zien te overleven. De overheid belooft van alles (vooral als er verkiezingen aankomen) maar doet weinig of niets. Wel is  de KIPRC benaderd door de overheid om de kosten te delen. Maar de voorwaarden waren zodanig dat de kans groot was dat bepaalde overheidspersonen er beter van zouden worden dan de weeskinderen! En ook de schoolleiders (met wie Tonnis en Harmke spraken) gaven aan dat ze daar weinig vertrouwen in hadden.

IMG_3777

Jared (links) samen met de schoolleiders

 

 

 

 

 

 

 

Eerder wezenproject

De KIPRC heeft een aantal jaren geleden de zorg op zich genomen voor 20 wezen.
Die zijn ondergebracht bij gemeenteleden, en ze hebben scholing ontvangen.
Voor de kosten is de laatste jaren ook bijgedragen vanuit Nederland.

Eind 2013 zijn ze van school gekomen, en naar de buurt waar ze vandaan kwamen teruggekeerd. Daarbij zijn ze financieel geholpen om werk te vinden of een handeltje te beginnen.

Een van de wezen, Dennis Chepto Willemy schreef in juni 2014 een indrukwekkende brief over hoe hij Jared ontmoet heeft en hoe het hem verder verging.
Hier vind je de tekst in het Engels (binnenkort hopen we een Nederlandse vertaling te plaatsen).

Nog geen twee maanden later (10 augustus 2014) was hij met een aantal andere wezen betrokken bij een ongeluk op een rivier. Ze kwamen terug van een project voor evangelisatie en bemoediging, waarbij ze o.a. een weeshuis hadden bezocht.
Twee boten zijn door een vloedgolf getroffen en omgeslagen. Daarbij zijn veel mensen omgekomen. Drie wezen hebben ernstige verwondingen opgelopen en zijn op de intensive care opgenomen. Pas na een week kwamen ze in het ziekenhuis erachter dat de drie patiënten Jared kenden (en om hem vroegen!). Daarna werd de rekening voor de medische zorg aan de KIPRC gepresenteerd. Hoewel de KIPRC niet meer verantwoordelijk is voor de wezen wilde het bestuur van de kerk wel graag de rekening betalen, omdat niet-betalen de medische behandeling van de wezen niet ten goede zou komen (om het maar vriendelijk te zeggen!).
Vanuit Nederland (vooral vanuit de GKV te Houten) is toen 1600 euro overgemaakt waarna de wezen alsnog de nodige zorg kregen.